Πλυντήρια και Αρχές Λειτουργίας
Category : πλυντήρια
[ad_1]
Η αφαίρεση ρύπων σε ένα σύγχρονο πλυντήριο είναι ένας συνδυασμός χημικών και μηχανικών διεργασιών.
1. Χημική δράση. Το διάλυμα απορρυπαντικού ή σαπουνιού διαλύει και χαλαρώνει το χώμα στο ύφασμα.
2. Μηχανική δράση. Λυγίζοντας τα ρούχα και πιέζοντας το απορρυπαντικό ή το σαπούνι να περάσει, αφαιρεί το χώμα. Η λειτουργία του πλυντηρίου υποβοηθάται από τη θερμότητα και την απαλότητα του νερού, γεγονός που αυξάνει τη χημική δράση του απορρυπαντικού ή του σαπουνιού που χρησιμοποιείται.
Σχεδόν όλα τα σύγχρονα αυτόματα πλυντήρια χρησιμοποιούν έναν από τους δύο τύπους μηχανικής δράσης, τον αναδευτήρα ή τον αναδευτήρα. Το τελευταίο είναι μακράν το πιο δημοφιλές και πιο συχνά χρησιμοποιούμενο. Αλλά όλα τα αυτόματα πλυντήρια, ανεξαρτήτως τύπου, μοντέλου ή μάρκας, έχουν μόνο τέσσερις βασικές λειτουργίες λειτουργίας: (1) γέμισμα, (2) πλύσιμο, (3) άντληση και (4) εξαγωγή (στύψιμο).
Η καρδιά του πλυντηρίου ρούχων τύπου αναδευτήρα είναι ο αναδευτήρας, ο οποίος συνήθως αποτελείται από πτερύγια ή λεπίδες σε έναν κώνο που εφαρμόζει πάνω από έναν κεντρικό άξονα στη μπανιέρα του πλυντηρίου. Καθώς ο αναδευτήρας γυρίζει μπρος-πίσω, οι λεπίδες ή τα πτερύγια πιάνουν τα ρούχα και τα μετακινούν. Αυτή η κίνηση δημιουργεί επίσης ρεύματα στο νερό, τα οποία συμβάλλουν στην καθαριστική δράση.
Υπάρχουν σχεδόν τόσα σχέδια αναδευτήρα όσα και οι ροδέλες που χρησιμοποιούν αναδευτήρες. Οι αναδευτήρες έχουν πτερύγια ή λεπίδες διαφόρων αριθμών, σχεδίων και μεγεθών, τα οποία είναι διατεταγμένα σε κάθετη ή σπειροειδή θέση. Οι αναδευτήρες μπορεί να είναι από συμπαγές ή διάτρητο πλαστικό ή μέταλλο (συνήθως αλουμίνιο).
Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων τύπου αναδευτήρα χρησιμοποιούν μια ταλαντευόμενη (πίσω-πίσω) δράση κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης. Για να παραχθεί αυτή η ταλαντευόμενη δράση, ο βραχίονας συνδέεται γενικά εκτός κέντρου με έναν γραναζωτό τροχό χαμηλής ταχύτητας. Καθώς αυτός ο γρανάζι περιστρέφεται, μεταδίδει μια κίνηση μπρος-πίσω στον βραχίονα. Αυτή η κίνηση, με τη σειρά της, μεταδίδεται σε ένα γρανάζι πινιόν που κινεί τον αναδευτήρα.
Υπάρχουν επίσης και άλλες μέθοδοι οδήγησης του αναδευτήρα. Για παράδειγμα, μερικά μοντέλα παρέχουν μια κίνηση αργής ταχύτητας, εκτός κέντρου, ταλαντευόμενης κίνησης στον αναδευτήρα, ενώ μερικά άλλα του μεταδίδουν μια κίνηση πάνω-κάτω, παλλόμενη. Ενώ η ταλαντευόμενη δράση είναι αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη λειτουργία πλύσης, ορισμένες μηχανές αυτού του τύπου χρησιμοποιούν μια περιστροφική ή περιστροφική κίνηση για να περιστρέψουν τον κάδο ή το καλάθι για τη λειτουργία εξαγωγής. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται ένας συμπλέκτης κάποιου τύπου για την απεμπλοκή ενός σετ γραναζιών και την εμπλοκή του άλλου. Ένας τέτοιος συμπλέκτης που χρησιμοποιείται στις ροδέλες αποτελείται από έναν πείρο που πέφτει στη θέση του σε μια τρύπα στο γρανάζι μετάδοσης κίνησης για να τον εμπλέξει ή μπορεί να είναι τύπος τριβής, όπως συναντάται συχνά στα αυτοκίνητα. Παρεμπιπτόντως, τα πλυντήρια ρούχων τύπου αναδευτήρα έχουν κορυφαία φόρτωση, που σημαίνει ότι τα ρούχα τοποθετούνται στο πλυντήριο μέσω μιας πόρτας ή ενός καπακιού που ανοίγει στο επάνω μέρος της μονάδας.
Ο τύπος αυτόματης πλύσης με μπροστινό φορτίο έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Ο μηχανισμός του ποτηριού είναι ένας διάτρητος κύλινδρος, συνήθως από αλουμίνιο ή σμάλτο από πορσελάνη, που συγκρατεί τα ρούχα. περιστρέφεται σε μια μεγαλύτερη μπανιέρα που συγκρατεί το νερό. Μέσα στον κύλινδρο υπάρχουν διαφράγματα, τα οποία είναι προεξοχές σχεδιασμένες να μεταφέρουν τα ρούχα κατά μήκος, μέσα και έξω από το νερό, έως ότου η θέση των ρούχων τα κάνει να πέσουν ξανά προς τα κάτω και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.
Ο άξονας περιστροφής του κυλίνδρου πλύσης είναι συνήθως είτε παράλληλος προς το δάπεδο είτε κεκλιμένος προς τα πάνω από το δάπεδο σε γωνία περίπου 30 μοιρών. Μερικά έχουν κάθετο κύλινδρο. Οι περισσότερες ροδέλες τύπου ποτηριού φορτώνονται από μπροστά, αλλά μερικές μπορούν να τοποθετηθούν από την κορυφή ή υπό γωνία. Κατά τη διάρκεια του κύκλου πλυσίματος, ο κύλινδρος περιστρέφεται αργά, περιστρέφοντας τα ρούχα σε σαπουνόνερο. Κατά τη διάρκεια του κύκλου υγρασίας-στεγνώματος, ο κύλινδρος περιστρέφεται γρήγορα και η φυγόκεντρη δράση βοηθά να πετάξει το νερό από τα ρούχα. Η χαμηλή ταχύτητα για το πλύσιμο και η υψηλή ταχύτητα για το στέγνωμα με υγρασία παρέχονται από τα γρανάζια σε ένα κιβώτιο ταχυτήτων όπως σε ένα αυτοκίνητο. Με παρόμοιο τρόπο, υπάρχει μια διάταξη αλλαγής ταχυτήτων και ένας συμπλέκτης για την εμπλοκή των γραναζιών.
Οι ανάγκες και τα εξαρτήματα και των πλυντηρίων ανατροπέα και αναδευτήρα είναι περίπου τα ίδια. Για παράδειγμα, και τα δύο απαιτούν ζεστό και κρύο νερό. Αυτό το νερό τροφοδοτείται σε βαλβίδες στο πλυντήριο που ανοίγουν και σβήνουν το ζεστό και κρύο νερό και τα ανακατεύουν σε κατάλληλους χρόνους. Ενώ μερικά πλυντήρια ελέγχουν τη θερμοκρασία του νερού με θερμοστάτη, τα περισσότερα λειτουργούν με μια απλή αρχή on-off. Όταν το ζεστό νερό είναι ανοιχτό και το κρύο είναι απενεργοποιημένο, το νερό στο πλυντήριο είναι ζεστό – όποια θερμοκρασία κι αν παρέχει η δεξαμενή του θερμοσίφωνα. Όταν το κρύο νερό είναι ανοιχτό και οποιαδήποτε θερμοκρασία παρέχει η βρύση κρύου νερού. Όταν και το ζεστό και το κρύο είναι ενεργοποιημένα, αναμειγνύονται ομοιόμορφα για να παρέχουν ζεστό νερό. με μέσες θερμοκρασίες κρύου νερού από τη βρύση (περίπου 50F), το μείγμα βγαίνει στους 100F περίπου.
Όλα τα αυτόματα πλυντήρια διαθέτουν ηλεκτρικό κινητήρα καθώς και αντλία. Ο κινητήρας στα περισσότερα μοντέλα, κατά την οδήγηση του πλυντηρίου στους κύκλους πλύσης και ξεβγάλματος, λειτουργεί τόσο αριστερόστροφα όσο και αριστερόστροφα όταν το βλέπετε από το πάνω μέρος του μηχανήματος. Λειτουργεί αριστερόστροφα κατά τη διάρκεια των κύκλων πλύσης και ανάδευσης-ξεπλύματος και δεξιόστροφα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αντλίας και στυψίματος. Ο κινητήρας περιστρέφει την αντλία και τις τροχαλίες μετάδοσης κίνησης μέσω ενός ιμάντα ή διάταξης μοτέρ-ζεύξης. Μετά την ολοκλήρωση της ανάδευσης ή του ξεβγάλματος, το νερό αντλείται από το πλυντήριο πριν από την έναρξη του κύκλου ξεβγάλματος. Σε αυτή τη λειτουργία ο κινητήρας λειτουργεί με τη φορά των δεικτών του ρολογιού όπως είναι και στο σπιν. Ωστόσο, και ο υπερκείμενος συμπλέκτης αποδεσμεύει τον σωλήνα στυψίματος του κιβωτίου ταχυτήτων, έτσι ώστε το καλάθι να μην περιστρέφεται. Στο τέλος της περιόδου εξόδου της αντλίας, μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα απελευθερώνει το ελατήριο του συμπλέκτη και το καλάθι περιστροφής περιστρέφεται για να εξάγει το νερό από τα ρούχα. Η αντλία είναι συνήθως σε συνεχή λειτουργία. Όταν ο αναδευτήρας είναι σε λειτουργία, η ισχύς μεταφέρεται απευθείας στο κιβώτιο ταχυτήτων από την τροχαλία μετάδοσης κίνησης μέσω της ράβδου μετάδοσης κίνησης και του ελατηρίου συμπλέκτη που βρίσκονται μέσα στο περίβλημα του κιβωτίου ταχυτήτων. Κατά τη διάρκεια των περιόδων αντλίας και στυψίματος, η δεξιόστροφη περιστροφή του κινητήρα απελευθερώνει τον συμπλέκτη.
Οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας αυτόματης πλύσης. Εκτός από τη λειτουργία των διατάξεων συμπλέκτη και αλλαγής ταχυτήτων, ελέγχουν τη ροή του νερού, την εφαρμογή απορρυπαντικού και παρόμοια. Φυσικά, ο συνολικός έλεγχος του αυτόματου πλυντηρίου επαφίεται στον χρονοδιακόπτη ή στον ηλεκτρονικό έλεγχο. Ενώ μέρος του ελέγχου επιλέγεται από τον χρήστη – για παράδειγμα, ο χρόνος πλύσης και η θερμοκρασία του νερού – το μεγαλύτερο μέρος της αυτόματης ενέργειας εκτελείται σε συγκεκριμένα προεπιλεγμένα χρονικά διαστήματα από το χρονόμετρο/χειριστήριο.